maandag 29 december 2014

HAPPY 2015!!!

 
 
 
 
 
May you be blessed, loved, nurtured and carried in 2015!!!
 


Alle lieve lezers een mooi nieuw begin, en dank voor jullie aandacht en waardering in 2014! Warme omhelzing, Claudia

Laatste projecten 2014 foto's

De volle kleuren van deze yak met zijde draad...

gemengd met zachte, hazelnootbruine alpaca...

...krijgt dit als resultaat!

Detail van strengen hierboven, ook een draad van alleen yak/zijde 2 draads, dat wordt een stuk kleuriger...



Bovenste klos is merinowol in warme tinten, en daaronder silk soy in blauw/paarsen

getwijnd wordt het dan dit...

...een streng....

...detail.

Allerlei blauw/groenen Swifterschaap, getwijnd met paars/blauwe soy silk, hier ziet het er weer blauw uit, voor werkelijke kleuren zie details hieronder

...detail...


Trui Eric krijgt een halsje, op gevoel, mislukt, weer uithalen, in 2015 foto's van herstel


maandag 15 december 2014

Simultaan spinles

De laatste Open Atelier dag was erg gezellig. Koffiemomenten met veel vragen en belangstelling. En 's middags een moeder met dochter, die allebei achter een spinnenwiel terechtkwamen. Als ik het voordoe, ziet het er supereenvoudig uit, dat stimuleert! Toen zelf oefenen, en ineens komt er van alles bij kijken. Dan moet dat hele lijf samenwerken, wil het spinnenwiel veel liever achteruit dan vooruit draaien, wordt de draad dik en stijf, of breekt af... En toch.... deze dames waren razend enthousiast, en vonden het effect dat spinnen op je actieve brein heeft, heel fijn!
Denken is onmogelijk in het begin, alles moet gefocust zijn op die draad, en dat is heel ontspannend onder alle inspanning! Dus ik denk dat er wel zaadjes zijn geplant!

En zoveel enthousiasme ook bij het zien van de strengen wol. Ik word zelf ook altijd heel enthousiast in een wolwinkel, maar het blijft allemaal machinaal spul, waar veel van te koop is. En bij zelfgesponnen wol, zie je iets wat je nog niet eerder hebt gezien. Spannende kleuren en texturen, het prikkelt de zintuigen. Het investeren in leren spinnen vraagt heel wat, het is net als het leren bespelen van een instrument. En uiteindelijk componeer je een stoffelijk resultaat, wat uniek en van jou is en dan ook nog van duurzaam en volledig natuurlijk materiaal.
Dat maakt het ook moeilijk om er afstand van te doen. Bij de meeste WoolLoves, heb ik tijdens het maakproces al in mijn hoofd, dat ik er afstand van zal doen. Soort draagmoederschap. En als de wol gesponnen wordt, mijmer ik over alles wat ik ervan zou kunnen maken. Totdat de wol me als het ware zelf 'vertelt' wat het gaat worden. Erg lastig is het voor mij, om de strengen wol te verkopen. Van A tot Z iets ontwikkelen en maken is veel bevredigender.

Heel soms draai ik de volgorde om en bedenk ik een breisel, en ga daarvoor de wol maken. Zoals de trui van Eric. Dat moest mannelijk en niet te kleurig, beetje neutraal. Shetland wol van de Shetland eilanden, tja, Shetland schaapjes zijn op reis gegaan, all over the world, dus nu is het weer bijzonder om hun wol vanuit oorspronkelijke habitat te voelen. Schitterende naturel kleuren, bruinen, grijzen en roomtinten, mooi! Dus heb ik me rot gesponnen, want ja, het duurt zo lang voor je vier klossen vol hebt, en die dan weer in verschillende combinaties gaat twijnen. En er komt van alles tussendoor, want alleen naturellen, dat gaat niet bij mij, dan moeten er weer kleurtjes worden gesponnen, en zo ben je elke avond zoet!

En nu komt de heerlijke kersttijd er weer aan. Warme avonden met lichtjes, kaarsen, familie, gezelligheid, muziek, rust en dankbaarheid. Elke dag realiseer ik me die ontelbare dingen waarvoor ik zo dankbaar ben. Hoe leuk het leven in de vorm kan zijn, met al zijn mogelijkheden. Beperkt en verwarrend, maar ook zo rijk en waardevol. Een vorm is afgescheiden, en daardoor kan hij andere vormen ervaren. En hoe daarin creativiteit rijkelijk kan stromen, ontmoetingen, verbinding,
zo mooi!!!

Projecten in uitvoering foto's

Zachte zwarte baby alpaca met hazelnootbruine iets oudere alpaca


Zo is de draad geworden die op de pagina hieronder getest werd

Hier als streng, vleugje appelgroen en verder overwegend turquoise. Jammer dat de camera het nooit echt goed weergeeft, maar om nou een dure camera aan te schaffen voor m'n blog...


Lokjes geverfde kidmohair, superzacht


Bovenstaande kidmohair, beginnetje gesponnen, aaaaah, zo zacht

Dit fantastische mengsel van yak en zijde


Ziet er op de klos gesponnen zó uit,

En dan getwijnd met lichtbruine baby alpaca wordt het dit proeflapje, die gláns van de kleur, wat gaat dat een mooie WoolLove worden!

Ondertussen heb ik een voor mij lastig project gestart, van Real Sheltland shetland wool, een trui voor Eric! Min of meer op gevoel, dus maar hopen dat het goed gaat, en er komt geen einde aan, enige nadeel van een grote man!

De achterkant wordt weer anders dan de voorkant, maar het klopt wel samen. Niet genoeg wol om de mouwen er ook van te maken, maar dat hoop ik weer op te lossen, en anders spin ik bij. Dan ben ik ook een rokje aan het haken in dezelfde tinten voor Savannah, verder wordt er gesponnen, en het WoolLove assortiment ligt even stil!
Mijn hoofd knapt bijna van ideeën en inspiratie, de handjes kunnen het niet bijhouden....

Test blauwtinten met.... foto's

Soms heb je een prachtige draad gesponnen, en dan heb je vele keuzes waarmee je hem gaat combineren, oftewel twijnen, waarbij elke andere keuze een enorm verschil maakt. Hier wat opties:
Bovenstaand proeflapje is gemaakt van hieronder afgebeelde bedoelde blauwtinten met beige naturel merinoschaap....


Dit proeflapje is een combinatie van...



dezelfde kleur met donkergrijs Gotlandschaap, ook leuk! Beetje mannelijk

Dan is dit het resultaat van mengen met soya zijde (plantaardig) in paarstint...

zoals hier afgebeeld.


En hier met bijna crèmekleurig ogende Coburger Fuchs schaap 

Ziehier het klosje

En dan nog een try out met in andere blauwtinten geverfde Swifterlamswol....

zoetig, maar ook mooi!

En dan die zoetige Swifter ook maar geprobeerd met de Coburger Fuchs

Deze dus

Het totale proeflapje, en uiteindelijk is het toch de combi met Swifterschaap geworden, foto's volgen....

Chiengora Shiloh en Nala

Chiengora!!! Van de honden van Esmé, Shiloh en Nalah, prachtige Shelties, liefdevoller verzorgd kan haast niet! Dank je wel Esmé voor dit fantastische materiaal!

Een mooie zak vol met meer dan 200 gram kreeg ik als kado met de post, spannend!
Eerst selecteren op kwaliteit, er zat maar een fractie in van 'stijve' harde haren, die eruit mocht. De rest was heerlijk fluffy en zacht!

Op de rechterklos zie je de schitterende kleuren van de Shelties, links een al eerder volgesponnen klos witte herdershond.

Waarmee twijnen? Toch maar gekozen voor camelkleurige, donzig zachte alpaca, ook al zal de chiengora de zachtheid daarvan sterk verminderen, maar het oog wil ook wat!


En als je dan teveel wit op de klos overhoudt, wind je dat mooi op, zodat je alsnog met twee draden kunt spinnen, het eind en beginnetje samen!

Werk in uitvoering: hier twijn ik de twee hondensoorten samen.

Weelderige streng ontgeurde (azijn) en frisgewassen chiengora.... prachtig!!!



De zachtheid valt reuze mee, het zal een prachtige rand langs een WoolLove worden, voor een hele omslagdoek is het niet genoeg, en misschien kriebelt het dan toch teveel....

Hier de tweede streng met herdershond

Die komt er dan zó uit te zien, zó mooi!